Skoči do sadržaja

Potpredsjednik Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen  zalaže se za značajno povećanje budžeta Europske unije za istraživanje za period od 2021. do 2028. godine, izjavio je to na konferenciji  “New World Order: Science, technology and trade“, održanoj 27. lipnja u Briselu, sugerirajući da bi povećanje budžeta za istraživanje za 50%, na 120 milijardi eura, bilo dobra ciljna točka, prenosi University World News.

Katainen je izjavio kako će u pregovorima o novom dugoročnom EU budžetu, koji započinju 28. lipnja, naglasak staviti na dva glavna pitanja koja je potrebno jačati – sigurnost, te istraživanja i inovacije, naglašavajući da „europske granice moraju biti otvorene idejama“.

Povjerenik Katainen tek je jedan od mnogih koji pozivaju na jačanje programa EU za istraživanje i inovacije, apelirajući na Europsku komisiju kada je riječ o planiranju 9. Okvirnog programa FP9 za period od 2021. do 2027. godine. Kao jedan od prijedloga za proširivanje okvira programa EU  za istraživanje jest da se on efikasnije poveže sa europskim strukturnim i investicijskim fondovima. 

Europska unija se na ovaj način pozicionira kao otvoreno društvo globalizacije, razmjene i međunarodne suradnje, a ovakve najave  itekako potiču novi optimizam unutar EU, osobito ako pitate predstavnike sveučilišta, piše UWN.

Sljedeći cilj kojem Europska komisija teži je jačanje međunarodne suradnje. Naime, tijekom FP7 je stopa onih koji su uspjeli dobiti bespovratna sredstva , a koji su izvan Europske unije, bila razočaravajuća – tek 5%, da bi sada bila još niža – samo 2,2%.

Neki smatraju da su sve ove najave preoptimistične, osobito zbog Brexita, te stoga što zahtijevaju široku razinu slaganja među svim državama članicama.

Cijeli članak pročitajte ovdje

flag yellow low