Skoči do sadržaja

Dana 5. srpnja 2017. godine objavljeno je Izvješće ERASMUS+ FAIR (Focus on Automatic Institutional Recognition) projekta.

Riječ je o projektu u čiju su provedbu kao partneri bili uključeni Agencija za znanosti i visoko obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te četiri hrvatska sveučilišta. Projekta FAIR (Focus on Automatic Institutional Recognition) financirao se iz programa Erasmus +, a za cilj je imao unapređenje postupaka akademskog priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija u Europi uz ugradnju elemenata automatskog akademskog priznavanja razine kvalifikacije. Nositelj projekta bilo je Ministarstvo obrazovanja, kulture i znanosti Kraljevine Nizozemske, a administrativnu podršku pružao Centar za internacionalizaciju obrazovanja (EP-Nuffic) iz Nizozemske. Provedba projekta je započela dana 1. prosinca 2014. godine te je projekt završio početkom srpnja 2017. godine.

U projektu je sudjelovalo 35 projektnih partnera: visoka učilišta, ministarstva, agencije i međunarodne organizacije (European University Association, European Consortium for Accreditation) iz Nizozemske, Njemačke, Belgije, Italije, Španjolske i Hrvatske te Danska Agencija za visoko obrazovanje (kao međunarodni evaluator). Kao projektni partneri iz Republike Hrvatske u projektu su sudjelovali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za znanost i visoko obrazovanje te Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Splitu.

Uloga visokih učilišta u projektu bila je sljedeća: provesti procjenu svojih procedura akademskog priznavanja, dati doprinos razvoju poboljšanih procedura priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija i implementaciji dobe prakse te sudjelovati u analizi utjecaja projekta.

Projektno Izvješće zajedno s europskim i nacionalnim preporukama dostupno je ovdje

Detalje o projektu možete pronaći u poveznici ispod https://www.epnuffic.nl/en/diploma-recognition/fair