Skoči do sadržaja

Predstavnice Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) sudjelovale su na 24. međunarodnoj godišnjoj konferenciji ENIC i NARIC centara (The 24th Annual Joint meeting of the ENIC and NARIC Networks) koja je održana u Kopenhagenu, Kraljevina Danska od 25 do 27. lipnja 2017. godine.

Organizatori konferencije bili su Europska komisija, Vijeće Europe, UNESCO i ENIC-NARIC centar Kraljevine Danske (Danish Agency for Science and Higher Education – Danish ENIC-NARIC Centre).

Neke od tema o kojima se raspravljalo na konferenciji su među ostalim bile i digitalizacija postupka priznavanja (primjer francuskog ENIC-NARIC centra), vrednovanje novih načina edukacija (MOOCS – Massive open online course, international degrees), predstavljeni su sustavi visokog obrazovanja Eritreje, Nigerije, Libanona te novosti o aktivnostima vezanima uz mogućnosti priznavanja kvalifikacija osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom, kao i ostale teme vezane uz pitanja visokog obrazovanja i rad ENIC/NARIC centara.

Nacionalni ENIC/NARIC ured AZVO-a, izvještajni centar o akademskoj pokretljivosti i priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija koji je dio Europske mreže nacionalnih izvještajnih centara o akademskoj pokretljivosti i priznavanju, od svog je osnutka 2005. godine redovito sudjelovao na godišnjim konferencijama, osobito zbog razmjene iskustava i informacija o statusu i provedbi Lisabonske deklaracije u pojedinim zemljama, nacionalnim kvalifikacijskim okvirima pojedinih zemalja, mogućnosti sudjelovanja u europskim projektima te zbog ostvarivanja zajedničkih ciljeva na području visokog obrazovanja u Europi i svijetu.

Konferencije ENIC-NARIC centara svake godine okupe predstavnike iz više od 60 zemalja svijeta i uvijek su važan i zanimljiv događaj te dobra prilika za razmjenu dobre prakse i informacija između ENIC-NARIC centara.