Skoči do sadržaja

Seminar Profesionalno usmjeravanje u sustavu visokog obrazovanja održan je u petak, 22. rujna 2017. godine na Sveučilištu u Zadru u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

U središtu su rasprave bili karijerni centri na visokim učilištima, čiji je zadatak povezati studente i poslodavce, pomoći studentima da bolje definiraju svoje obrazovne ciljeve i da razviju praktične vještine koje se traže na tržištu rada. Ti centri također pružaju informacije i budućim studentima o studijskim programima, kompetencijama koje se stječu te im pomažu bolje upoznati vlastite sposobnosti i interese kako bi mogli donijeti što bolju odluku o odabiru profesije.

„Povezivanje tržišta rada i visokog obrazovanja iznimno je važna tema. Stoga nam je drago biti domaćin današnjeg seminara. Važno je u ovu raspravu uključiti što širi krug dionika“, izjavio je na otvaranju seminara prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru.

Više od pedeset sudionika skupa imalo je priliku upoznati se s ulogom i aktivnostima karijernih centara iz perspektive visokih učilišta, gospodarstva i studenata.

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, oko 20 posto visokih učilišta ima razvijen neki oblik profesionalnog usmjeravanja dok, s druge strane, 35 posto studenata izražava potrebu za karijernim savjetovanjem. Stoga je Agencija organizirala taj seminar kako bi potaknula visoka učilišta na razvijanje spomenute usluge u sustavu visokog obrazovanja te kako bi ona bila dostupna svima kojima je to potrebno.

Podsjećamo, seminar o profesionalnom usmjeravanju u visokom obrazovanju održan je i u Zagrebu 15. rujna 2017. godine i okupio je više od stotinu sudionika iz akademske zajednice i gospodarstva.
Seminar je organiziran u okviru projekta SKAZVO (Unapređenje sustava osiguravanja i unapređenje kvalitete visokog obrazovanja) financirana iz Europskoga socijalnog fonda.

Program

Materijali

Izvješće o istraživanju aktualnog stanja i izazova u pogledu djelovanja centara karijera i profesionalnog usmjeravanja na visokim učilištima

20170922 101735
20170922 094215
20170922 094703
20170922 103459