Skoči do sadržaja

Tri sastavnice Sveučilišta u Splitu, među prvim su visokim učilištima, kojima je dodijeljena oznaka visoke razine kvalitete u postupku reakreditacije poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih) studija.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) dodijelila je oznaku visoke razine kvalitete:

  • doktorskom programu Strojarstvo na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu,
  • doktorskom programu Elektrotehnika i informacijska tehnologija na istom fakultetu,
  • doktorskom programu Građevinarstvo na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

Vrednovanjem doktorskih studija AZVO se pridružio europskom trendu provođenja vanjskog vrednovanja ove specifične razine obrazovanja, izuzetno važne u poticanju inovativnog i visoko specijaliziranog industrijskog i društvenog razvoja. Postupak vrednovanja doktorskih studija u Hrvatskoj je pokrenut u 2016. godini i još je uvijek u tijeku.
Cilj je vrednovanja osigurati da nacionalnu dopusnicu dobiju samo studiji koji imaju zadovoljene kriterije kvalitete u pogledu visoko kvalificiranih znanstvenika, opreme, prostora te nude kvalitetnu potporu svojim doktorandima za stvaranje novog znanja. Pri tome je posebno važno da AZVO svojom akreditacijom programu jamči da su njegove kvalifikacije priznate i usporedive s međunarodnim standardima doktorskog obrazovanja. Nadalje, vrednovanjem, u kojem su sudjelovali ugledni međunarodni znanstvenici iz cijele Europe, Agencija je prepoznala one izvrsne, odnosno programe visoke razine kvalitete.

Od 23 provedene reakreditacije u 2016. godini (u tehničkom i biotehničkom području znanosti), četiri su programa dobila oznaku doktorski studij visoke razine kvalitete, od kojih su tri sa Sveučilišta u Splitu, dok je četvrti Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Doktorskim studijima visoke razine kvalitete, uz prethodnu potvrdu o ispunjavanju uvjeta Ministarstva znanosti i obrazovanja, oznaka se dodjeljuje u akademske i promidžbene svrhe.