Skoči do sadržaja

Oznaka visoke razine kvalitete u postupku reakreditacije poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih) studija dodijeljena je, u srijedu, 8. studenoga 2017. godine, trima doktorskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), prof. dr. sc. Jasmina Havranek, uručila  je oznaku visoke razine kvalitete:

  • Doktorskom studiju Elektrotehnika i računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) pri čemu su, uz dugu povijest FER-a, kao prednosti istaknute bogate istraživačke reference, financiranje, snažni međunarodni programi i veliki broj projekata u sklopu programa Obzor 2020. Posebno je istaknuta povezanost visokog učilišta s gospodarstvom, te dobri istraživački laboratoriji i oprema. Istraživačke teme doktoranada usklađene su s međunarodnim trendovima, a visoko učilište aktivno i organizirano radi na privlačenju studenata za doktorski studij.
  • Doktorskom studiju Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta zbog visoke razina kvalitete znanstvenih postignuća, organizacije prestižnih znanstvenih konferencija te snažne suradnje s industrijom. Isto tako, kao prednost je istaknuta i usredotočenost doktorskog studija na istraživački rad te privlačenje inozemnih nastavnika i izvrsnih kandidata.
  • Doktorskom studiju Veterinarske znanosti Veterinarskoga fakulteta zbog visoke razine kvalitete u pogledu istraživačkih rezultata i infrastrukture, kao i vrlo kvalitetnih laboratorija. Prepoznata je i iznimno kvalitetna procedura izbora tema i praćenje doktoranada, a osoblje koje sudjeluje u izvođenju doktorskog programa vrlo je posvećeno i predano radu. Istaknuta je međunarodna dimenzija i strategija.

Svečanosti dodjele oznake visoke razine kvalitete nazočili su rektor zagrebačkog Sveučilišta, prof. dr. sc. Damir Boras, dekani visokih učilišta koja su primila oznaku visoke razine kvalitete doktorskog studija: prof. dr. sc. Mislav Grgić (Fakultet elektrotehnike i računarstva), prof. dr. sc. Željan Maleš (Farmaceutsko-biokemijski fakultet), prof. dr. sc. Nenad Turk  (Veterinarski fakultet), zatim prorektori, dekani i prodekani, voditelji doktorskih studija, te članovi Odbora za doktorske programe i Odbora za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.

Vrednovanjem doktorskih studija AZVO se pridružio europskom trendu provođenja vanjskog vrednovanja ove specifične razine obrazovanja, izuzetno važne u poticanju inovativnog i visoko specijaliziranog industrijskog i društvenog razvoja. Postupak vrednovanja doktorskih studija u Hrvatskoj je pokrenut u 2016. godini i još je uvijek u tijeku. Cilj je vrednovanja osigurati da nacionalnu dopusnicu dobiju samo studiji koji imaju zadovoljene kriterije kvalitete u pogledu visoko kvalificiranih znanstvenika, opreme, prostora te nude kvalitetnu potporu svojim doktorandima za stvaranje novog znanja.

Doktorskim studijima visoke razine kvalitete, uz prethodnu potvrdu o ispunjavanju uvjeta Ministarstva znanosti i obrazovanja, oznaka visoke razine kvalitete se dodjeljuje u akademske i promidžbene svrhe.

20171108 094837 20171108 094829 20171108 094648 VRK UNIZG