Skoči do sadržaja

Agenciji za znanost i visoko obrazovanje dodijeljen je napredni MAMFORCE standard za provođenje rodnih i obiteljskih politika na svečanosti održanoj 19. prosinca 2017. godine u Hrvatskom saboru.

Dodjela MAMFORCE standarda održana je u sklopu završne konferencije dvogodišnjeg projekta financirana sredstvima EU-a Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje privatnog i poslovnog života, čiji je nositelj pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Taj se standard dodjeljuje organizacijama koje su prošle neovisnu procjenu uvjeta rada i praksi upravljanja ljudima i koje su provele preporučene aktivnosti u domeni odgovornosti prema obiteljskim obvezama zaposlenih i ravnopravne rodne zastupljenosti.

Agencija je sudjelovala u postupku MAMFORCE procjene tijekom 2016. godine i stekla pravo na korištenje osnovnog standarda nakon čega je, analizom provedenih mjera i ostvarenih postignuća, ostvarila pravo na napredni MAMFORCE standard.

Uime Agencije ravnateljica prof. dr. sc. Jasmina Havranek primila je MAMFORCE standard te istaknula da su se kroz taj projekt na razini Agencije dogodili mnogi pozitivni pomaci – od osvještavanja važnosti provođenja rodnih i obiteljskih politika pa sve do vrlo konkretnih akcija. „Posebno nas raduje što smo prva institucija u javnom sektoru koja je prošla ovakvu procjenu i što smo potaknuli druge na uključivanje u tu hvalevrijednu inicijativu. Svjesni smo da je odgovorno upravljanje ljudskim potencijalima izazov i da traži neprestan angažman, zbog čega ćemo i dalje ostati posvećeni toj temi“, dodala je ravnateljica Havranek.

MAMFORCE standard dodijeljen je još i Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, Hrvatskoj elektroprivredi, Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, tvrtkama Poslovna inteligencija i Verso Altima. Svečanosti, koju je moderirala Zrinka Grancarić, nazočili su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, državna tajnica Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Marija Pletikosa, zastupnica u Hrvatskom saboru, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora dr. med. Željka Josić i izaslanica predsjednice RH, savjetnica za društvene djelatnosti mr. sc. Renata Margaretić Urlić, zatim dr. Sonja Robnik iz Odjela za jednake mogućnosti Ministarstva rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti Republike Slovenije i Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, te brojni drugi uzvanici.

Fotografije: Spona Code

SASA7894s
SASA7569s
SASA7833s
SASA7836s