Skoči do sadržaja

Godišnja konferencija mreže Euprio (European Universities Public Relations and Information Officers) pod nazivom The digital transformation: a challenge for communications in higher education održana je od 3. do 6. lipnja 2018. godine u Sevilji (Španjolska).

Riječ je o godišnjoj konferenciji mreže Euprio koja okuplja komunikacijske stručnjake iz područja visokog obrazovanja cijele Europe. Osnovana je 1986. godine uz potporu tadašnje Europske zajednice kako bi potaknula razmjenu ideja i iskustava među članovima, kako u području komunikacija, tako i u području visokog obrazovanja. Broji više od 750 članica i članova iz 25 europskih zemalja, a od 2016. godine, u rad mreže uključen je i AZVO.

Tema je ovogodišnje konferencije bila digitalna transformacija i njezin utjecaj na područje komunikacija u visokom obrazovanju. Okupilo se oko 350 sudionika iz gotovo svih europskih zemalja, među ostalim i Hrvatske. Imali su prigodu čuti brojna predavanja i sudjelovati na radionicama na temu vrijednosti i utjecaja društvenih medija, posebice u komunikaciji sa sadašnjim i budućim studentima kao i alumnijima. Razgovaralo se i o korištenju multimedijskih sadržaja u komunikaciji o znanstvenim projektima i dostignućima, alatima poput MOOC-a i digitalnih platformi, mobilnim aplikacijama te vrlo važnoj i aktualnoj temi zaštite osobnih podataka. Opći je zaključak konferencije kako digitalna transformacija neminovno utječe i mijenja komunikacijske odnose sa svim skupinama – od medija do studenata. Uz brojne primjere uspješnih komunikacijskih praksi, konferencija je zaključena predavanjem na temu uloge visokog obrazovanja u današnjem povezanom svijetu.

Bila je to prigoda i za daljnje povezivanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje s mrežom Euprio i planiranje buduće suradnje koja bi se nadovezala na već održanu radionicu za hrvatske komunikacijske stručnjake na visokim učilištima. Naime, AZVO, Euprio i Sveučilište u Zagrebu organizirali su, u svibnju 2018. radionicu na temu planiranja komunikacijskih aktivnosti na visokim učilištima. To je događanje pokazalo kako u Hrvatskoj postoji potreba za jačanjem kapaciteta naših visokih učilišta u komunikacijskom segmentu, što je u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti te svakako doprinosi ukupnoj kvaliteti rada institucija, ali i vidljivosti hrvatskog visokog obrazovanja.

Euprio
Euprio2
Euprio3
Euprio4

Fotografije preuzete s Euprio Facebook stranice.