Skoči do sadržaja

Agencija za znanost i visoko obrazovanje, u suradnji s Ministarstvom uprave, omogućila je novu uslugu e-Razmjena studentskih ocjena dostupnu na portalu e-Građani. Time se i Hrvatska pridružila mreži EMREX-a čija je svrha poticanje studentske mobilnosti i osnaživanje studenata da učinkovitije kontroliraju vlastite studentske podatke i njihovu razmjenu, posebice izvan granica svoje države.

Za sada su unutar usluge dostupni podaci za tri visoka učilišta iz Hrvatske: Hrvatsko katoličko sveučilište, Tehničko veleučilište u Zagrebu i Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić, a planira se povećavanje broja visokih učilišta i dostupnih podataka za studente.

Na portalu e-Građani, studenti visokih učilišta moći će besplatno zatražiti elektronički prijepis ocjena u bilo kojem trenutku.

Studenti na razmjeni do sada su se suočavali s određenim preprekama, među kojima je i razmjena ocjena između matične institucije i visokog učilišta na kojem su proveli dio studija u sklopu programa studentske razmjene. Ova će usluga pojednostaviti sam postupak razmjene ocjena jer će studenti sami moći zatražiti elektronički prijepis ocjena i učitati ga na mrežnu stranicu visokog učilišta na koji odlaze na studentsku razmjenu. U slučaju kada visoko učilište nije član EMREX-a, a prihvaća digitalne zapise, student može dostaviti elektronski potpisan dokument preuzet s mrežne stranice e-Građani. Isto tako, nakon povratka s razmjene, studenti će moći učitati ocjene na mrežnu stranicu matične institucije.

Osim elektroničke razmjene studentskih ocjena, na portalu e-Građani, dostupna je još jedna usluga AZVO-a koja omogućuje prijavu na diplomske studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj, a od sljedeće godine i prijavu na preddiplomske i integrirane studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj.

Više o mreži EMREX pročitajte na poveznici.

Priopćenje

emrex