Skoči do sadržaja

Agencija za znanost i visoko obrazovanje u okviru međunarodnog projekta “Modernity, Education and Human Rights – MEHR” financiranog iz ERASMUS+ programa organizira konferenciju koja će se pod nazivom “Human Rights, Children’s Rights and Participation and Active Citizenship as Learning Outcomes of Higher Education Study Programmes” održati 22. siječnja 2019. godine na Sveučilištu u Rijeci.

MEHR projekt za cilj ima unaprijediti uključenost ljudskih prava kao sadržaja u studijske programe te, također, unaprijediti metodologiju vanjskog vrednovanja i samovrednovanja ishoda učenja koja provode različiti dionici u sustavu visokog obrazovanja, odnosno agencije za vanjsko osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju, uprave visokih učilišta, nastavnici te studenti.

Nositelj MEHR projekta je Švedska agencija za visoko obrazovanje (Swedish Higher Education Authority – UKÄ) sa Sveučilištem Karolinska (Karolinska Institutet) i Europskom studentskom unijom (European Students’ Union – ESU), Agencija za vrednovanje i akreditaciju (Agency for Assessment and Accreditation of Higher Education – A3ES) iz Portugala sa Sveučilištem u Lisabonute hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanjesUčiteljskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci.

Uključenost ljudskih prava u ishode učenja u projektu se promatra unutar tri teme: rodno nasilje (zaduženje švedskog dijela projektnog tima), zatim migracije/integracija/interkulturno obrazovanje (projektni partneri iz Portugala) te hrvatski dio, ljudska prava, dječja prava i participacija te djeca/učenici kao aktivni građani.

Projektno istraživanje (anketa) Agencije za znanost i visoko obrazovanje bilo je usmjereno prema visokim učilištima koja izvode odgojiteljske, učiteljske, pedagoške studijske programe te studijske programe socijalnog rada s ciljem da se istraži uključenost ishoda učenja iz ljudskih, dječjih prava i participacije te aktivnog građanstva u navedenim programima. Na temelju provedenog istraživanja izrađuje se izvješće.

Ova konferencija je podloga za prikupljanje dodatnih doprinosa za unapređenje navedenog izvješća.

Više informacija o MEHR projektu dostupno je putem poveznice https://mehr.azvo.hr/ .

Izvješće iz Švedske koje je priređeno unutar MEHR projekta dostupno je putem poveznice http://english.uka.se/about-us/publications/reports–guidelines/reports–guidelines/2017-09-20-a-gender-perspective-on-human-rights-education.html .

Prijave za sudjelovanje na konferenciji “Human Rights, Children’s Rights and Participation and Active Citizenship as Learning Outcomes of Higher Education Study Programmes” koja će se održati 22. siječnja 2019. godine na Sveučilištu u Rijeci je moguće izvršiti putem prijavnog obrasca.