Skoči do sadržaja

Nacionalna konferencija i okrugli stol s temom unaprjeđenja stručnog visokog obrazovanja u Hrvatskoj i njegova doprinosa lokalnoj zajednici održani su u ponedjeljak 26. studenoga 2018. godine, u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) i Vijeća veleučilišta i visokih škola.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta PROCSEE – Izvrsnost stručnog visokog obrazovanja u Središnjoj i Jugoistočnoj Europi (Professional Higher Education Excellence in Central and South-Eastern Europe), izazovi i primjeri dobre prakse u stručnom visokom obrazovanju u Hrvatskoj te prijedlozi unaprjeđenja politika kako bi se odgovorilo na spomenute izazove.

Da je potencijal stručnog visokog obrazovanja značajan za razvoj gospodarstva Hrvatske, posebice na lokalnoj i regionalnoj razini, istaknuo je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola te dodao da je potrebno, na strateškoj razini, dati snažniji zamah i promociju upravo tom segmentu visokog obrazovanja.

„Studenti stručnih studija pronalaze svoje mjesto na tržištu rada, stoga je važno ustrajati na kvaliteti i daljnjim unaprjeđenjima“, istaknula je mr. sc. Sandra Bezjak, pomoćnica ravnateljice AZVO-a.

O potrebi boljeg usklađivanja stručnog visokog obrazovanja s regionalnim, lokalnim i ekonomskim strategijama razvoja, njegovoj kvalitetnijoj promociji i inovativnim pristupima u povezivanju obrazovanja i gospodarstva govorili su demograf dr. sc. Stjepan Šterc, Jasminka Martinović, direktorica granskih udruga HUP-a, dr. sc. Mislav Balković, doc., dekan Visokog učilišta Algebra, Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića i predsjednik udruge gradova, dr. sc. Marko Jelić, prof. v. š., gradonačelnik Grada Knina, Dunja Meštrović, mag. oec., Sveučilište u Rijeci, dr. sc. Željko Širanović, prof. v. š., Tehničko veleučilište u Zagrebu i dr. sc. Žarko Nožica, prof. v. š., Aspira u Splitu.

Priopćenje za javnost

Procsee2018 1
Procsee2018
Procsee2018 3
Procsee2018 4