Skoči do sadržaja

Times Higher Education objavio je prvu rang-listu u 2019. godini pod nazivom „Emerging Economies University Rankings 2019“, kojom su obuhvaćena sveučilišta iz zemalja tzv. „rastućih ekonomija“.

Na rang-listi su se našla i dva hrvatska sveučilišta – Sveučilište u Splitu, koje je zauzelo 124. mjesto, te Sveučilište u Zagrebu koje se našlo na zbirnoj poziciji od 251. do 300. mjesta. Hrvatska su sveučilišta ove godine slabije pozicionirana, budući da je prošle godine Sveučilište u Splitu zauzelo 107. mjesto, dok se Sveučilište u Zagrebu našlo na zbirnoj poziciji od 201. do 250. mjesta.

Na samom vrhu našla su se četiri kineska sveučilišta – Tsinghua University, na prvom mjestu, Peking University na drugom, Zhejiang University na trećem i University of Science and Technology China na četvrtom mjestu. Peto je mjesto zauzelo Lomonosov Moscow State University.

Inače, Kina je zemlja sa najviše zastupljenih sveučilišta na ovoj rang-listi, a riječ je o čak 72 institucije.

Prilikom rangiranja korišteno je 13 pokazatelja uspješnosti uobičajenih za THE World University Ranking, međutim indikatori su prilagođeni na način da reflektiraju razvojne prioritete sveučilišta tzv. „rastućih ekonomija“.

Cijelu rang-listu možete pogledati ovdje.