Skoči do sadržaja

Tribina o akademskom rangiranju u organizaciji Udruge za razvoj visokog školstva „Universitas“ održana je 14. ožujka 2019. na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na kojoj je gostovala dr. sc. Irena Petrušić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Akademska rangiranja iznimno su popularan i praktičan alat za prikazivanje kvalitete visokih učilišta, a kako bi se primjereno koristila, važno je imati na umu što rangiranja jesu, što i kako mjere te, najvažnije, koja su im ograničenja. Cilj izlaganja bio je pregled postojećeg stanja i mogućnosti hrvatskih visokih učilišta iz perspektive najpoznatijih svjetskih ljestvica, ali i europskog te nacionalnog konteksta visokog obrazovanja.

Prof. dr. sc. Alen Ružić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci, u svom je izlaganju govorio o položaju Sveučilišta u Rijeci na svjetskim rang-ljestvicama te aktivnostima koje se u tom kontekstu poduzimaju.

Oba govornika istaknula su važnost participacije domaćih sveučilišta u rangiranju U-Multirank koje obuhvaća puno veći opseg kategorija i indikatora te na kvalitetniji način obuhvaća cjelinu aktivnosti nekog sveučilišta.

Prezentacije s tribine dostupne su na poveznici

https://www.uniri.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=7686%3Aodrana-tribina-o-rangiranju&catid=1%3Avijesti&lang=hr
universitas