Skoči do sadržaja

Sveučilišta otvorena prema međunarodnoj suradnji i kolegama u inozemstvu bila su neka od najbolje plasiranih u najnovijem izdanju U-Multirank rangiranja za 2019. godinu objavljenom 4. lipnja.

Ova višedimenzionalna rang-lista, utemeljena uz potporu Europske komisije, pokazuje da su sveučilišta koja njeguju otvorenost bolja od onih s niskom međunarodnom razmjenom u područjima prijenosa znanja, istraživanja i obrazovanja.

Oni su, također, uspješniji u transferu znanja prema industriji, pri čemu takve institucije imaju 39 posto veći udio zajedničkih publikacija s industrijskim partnerima i osnivaju 80 posto više spin-off tvrtki. Globalno orijentirane institucije imaju 2,5 puta veću vjerojatnost da patentiraju svoje ideje, a njihovo istraživanje ima veći doseg. Osim toga, studenti sa sveučilišta koja njeguju otvorenost zadovoljniji su svojim cjelokupnim iskustvom učenja, a karakterizira ih veća stopa stranih studenata i nastavnika, kao i viša stopa međunarodnih doktoranada te više međunarodnih su-publikacija.

Sveučilišta u Velikoj Britaniji su vrlo snažno nastupila na ovogodišnjoj U–Multirank ljestvici, a njih je 26 dobilo ocjene „A“ u 10 ili više pokazatelja. Sveučilišta u Newcastleu i Cambridgeu bili su zajednički vrhunski britanski izvođači sa po 16 ocjena „A“. Sveučilišta u Velikoj Britaniji postigla su visoku ocjenu za međunarodnu orijentaciju, sa 151 institucijom koja je postigla vrhunski „A“ rezultat za međunarodno akademsko osoblje i 79  za međunarodne zajedničke publikacije.

Nizozemska su se sveučilišta snažno zalagala za međunarodnu orijentaciju, kao i za regionalno angažiranje i istraživanje, a Sveučilište u Groningenu predvodilo je sa 16 “A” rezultata po različitim pokazateljima. Francuske su institucije dobro funkcionirale u raznim dimenzijama U-Multiranka, a 19 ih je postiglo više od 10 „A“ rezultata. Najuspješniji je bio EDHEC Business School sa 20 najboljih rezultata, a slijede ih Télécom ParisTech i AgroParisTech, sa 16 „A“. Švicarska sveučilišta bila su najsnažnija u zajedničkim publikacijama sa industrijskim partnerima i njihovom velikom prihodu od vanjskih istraživanja. Osam švicarskih sveučilišta imalo je 10 ili više bodova “A”, s najvećim brojem (18) koje je postigao ETH Zurich. Švedska sveučilišta bila su najjača u istraživanju i regionalnom angažmanu, pri čemu je Tehnološko sveučilište Chalmers najbolje ocijenjeno sa 17 “A” rezultata po pokazateljima. Najuspješnija danska institucija bila je Tehničko sveučilište u Danskoj sa 14 bodova “A”. Sveučilište u Ghentu postiglo je najviše bodova u Belgiji, također s 14 bodova “A”. Španjolska sveučilišta bila su među najboljima u regionalnom angažmanu i studentskoj mobilnosti  – sveučilište Pompeu Fabra dobilo je ukupno 14 „A“ rezultata. Sveučilište Bocconi imalo je najveći broj bodova “A” u Italiji (15), a talijanska su sveučilišta postigla najbolje rezultate u istraživačkoj dimenziji. Irski vrhunski stručnjaci imali su zapanjujuće različite snage, s obzirom na to da je Institut za tehnologiju Tallaght dobio 12 od 15 najboljih pozicija „A“ za regionalno angažiranje, međunarodnu orijentaciju i prijenos znanja, dok je University College Cork dobio polovicu svojih 14 „A“ ocjena za istraživanje. (Izvor: University World News)