Skoči do sadržaja

Times Higher Education je objavio svjetsku rang-listu sveučilišta za 2020. godinu koja uključuje gotovo 1400 sveučilišta iz 92 zemlje. Institucije su ocjenjivane prema 13 pokazatelja uspješnosti iz područja nastave, istraživanja, prijenosa znanja i međunarodne suradnje.

Iako rezultati otkrivaju da se ravnoteža snaga u globalnom visokom obrazovanju nastavlja mijenjati u korist istoka, rang-lista i dalje pokazuje dominaciju Velike Britanije i SAD-a. Tako se Sveučilište u Oxfordu već četvrtu godinu zaredom nalazi na samom vrhu ljestvice, The California Institute of Technology je na drugom mjestu, Sveučilište u Cambridgeu je treće, dok su Stanford, Yale, Harvard i Imperial College London zauzeli prvih deset mjesta.

Rang-lista pokazuje da je rad američkih sveučilišta sve stabilniji, međutim i oni su pod sve većim pritiskom Azije. Kineska sveučilišta Tsinghua i Peking su na 23. odnosno 24. mjestu, a snažan rast doživljavaju i australska sveučilišta.

Na rang-listi su se našla i dva hrvatska sveučilišta – Sveučilište u Splitu koje je zauzelo zbirno mjesto 601-800 te Sveučilište u Zagrebu koje je zauzelo mjesto 1001+.

Cijeli rangiranje možete pogledati ovdje.

THE1