Skoči do sadržaja

U organizaciji EURASHE-a (European Association of Institutions in Higher Education) – europskog udruženja visokih učilišta koja izvode stručno orijentirane studijske programe i Vijeća veleučilišta Portugala (Council of Portuguese Polytechnics) te uz podršku portugalskog Ministarstva visokog obrazovanja i znanosti i Instituta za politehniku iz Porta (Polytechnic Institute of Porto) održana je radionica na temu različitih aspekata kratkog ciklusa visokog obrazovanja. Na radionici su sudjelovali i predstavnici Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Poseban je naglasak bio na misiji, ulozi i ciljevima kratkog ciklusa visokog obrazovanja te učincima na tržište rada i potrebama određenih skupina studenata, osiguravanju kvalitete i priznavanju kvalifikacija kratkog ciklusa u području visokog obrazovanja te pedagoškim vještinama i metodama poučavanja s naglaskom na praktične aspekte, učenje temeljeno na radu i suradnji s tržištem rada.

Predstavljen je portugalski sustav kratkih studija, njihova uloga i razvoj. Kratki studiji od velike su važnosti za razvoj zemlje s obzirom na to da su programi usklađeni s potrebama tržišta rada. Također, cilj je omogućiti što širem krugu zainteresiranih ulazak u visoko obrazovanje (socijalna dimenzija).

Međunarodni eksperti dali su svoje viđenje položaja i uloge kratkih studija u Europskom prostoru visokog obrazovanja.

48781256912 d3fee1616a k