Skoči do sadržaja

Europska komisija  objavila je 5. studenog 2019.  poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2020. To će biti posljednja godina tekućeg programa Europske unije za mobilnost i suradnju u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Očekivani proračun iznosi više od 3 milijarde eura, što je 12 % više nego za 2019. Za mlade Europljane to znači još više prilika za studij, osposobljavanje ili stjecanje profesionalnog iskustva u inozemstvu. U okviru poziva na podnošenje prijedloga za 2020. Komisija će pokrenuti drugu pilot-inicijativu Europska sveučilišta. Sudjelovanje u programu EU namjerava omogućiti i za 35 000 afričkih učenika, studenata i nastavnog osoblja u okviru Saveza Afrike i Europe za održiva ulaganja i radna mjesta.

Za financiranje u okviru novog poziva na podnošenje prijedloga mogu se prijaviti sva javna i privatna tijela koja djeluju u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Osim njih prijaviti se mogu i skupine mladih koje nisu službene organizacije mladih, ali su aktivne u radu s mladima. Uz poziv na podnošenje prijedloga Komisija je danas objavila i Vodič kroz program Erasmus+, koji je dostupan na svim službenim jezicima EU-a. U njemu podnositelji prijedloga mogu pronaći pojedinosti o svim mogućnostima koje im Erasmus+ nudi za 2020. godinu u području visokog obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, školskog obrazovanja i obrazovanja odraslih te mladih i sporta.

Europska sveučilišta

Prvih 17 „Europskih sveučilišta” odabrano je u lipnju 2019. te se pripremaju za početak aktivnosti. Drugi poziv na podnošenje prijedloga temelji se na prvoj fazi testiranja. Ta će inicijativa biti glavna tema događanja koje će Europska komisija održati 7. studenoga 2019. i na kojem će se prvi put okupiti sva dosad odabrana europska sveučilišta kako bi sa studentima, rektorima i nadležnim ministarstvima razmijenila informacije i raspravljala o sljedećim koracima. U raspravama o budućnosti visokog obrazovanja u Europi sudjelovat će i druga sveučilišta.

Erasmus+ je program EU-a za mobilnost i transnacionalnu suradnju u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta za razdoblje 2014. – 2020. Tekući i sljedeći program, koji počinje 2021., imaju ključnu ulogu u ostvarivanju europskog prostora obrazovanja do 2025. Cilj je programa Erasmus+ olakšati pristup programu svim sudionicima, a posebno onima u nepovoljnom društvenom, ekonomskom, fizičkom ili geografskom položaju.

U svibnju 2018. Komisija je predložila da se za razdoblje 2021. – 2027. proračun za Erasmus udvostruči na 30 milijardi eura kako bi priliku za iskustvo u inozemstvu dobilo i do 12 milijuna ljudi.

Više informacija

Snimka s događanja

Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+

Vodič kroz program Erasmus+

Program Erasmus+

(izvor: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/IP_19_6218)

1200px-Flag of Europe.svg