Skoči do sadržaja

Inicijativa za europska sveučilišta nesumnjivo je najviše raspravljani politički projekt u visokom obrazovanju i istraživanju na razini Europske unije posljednjih godina, piše University World News. Za EU ova inicijativa pruža dobrodošlu priliku za oživljavanje socijalne dimenzije europskih integracija i fokusiranje na obrazovanje kao područje suradnje s ciljem poticanja međusobnog razumijevanja, osobito u vremenima kada se vrijednost multilateralne suradnje dovodi u pitanje.

Za europska sveučilišta ovo je prilika da nadograde snagu svoje različitosti i povežu izvrsnost u različitim domenama diljem kontinenta, stvarajući tako kritičnu masu, povećavajući vidljivost i daljnji razvoj kapaciteta za učenje, podučavanje, istraživanje i inovacije.

Nadalje, inicijativa je prilika za promicanje reformi i na sistemskoj i na institucionalnoj razini te pružanje nove pažnje nekim pravnim i administrativnim pitanjima koja i dalje otežavaju prekograničnu suradnju, bilo da se radi o priznavanju diploma i razdoblja studija u inozemstvu ili akreditaciji zajedničkih programa.

Ključni je izazov usredotočiti se na pozitivan sustavni utjecaj inicijative i osigurati da se koristi mogu proširiti i izvan institucija koje su izravno uključene. Širenje dobre prakse kao i uska povezanost s postojećim političkim procesima, bit će ključni za to.

Europska sveučilišna inicijativa izvrsna je prilika za produbljivanje suradnje i oživljavanje rasprava o prijeko potrebnim reformama na razini sustava, ali isto je tako važno da sveučilišta i donositelji politika budu svjesni rizika te izbjegavaju stvaranje „dvoslojnog“ sustava s resursima koncentriranim na nekoliko velikih igrača, ostavljajući druge institucije da se još više bore.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.