Skoči do sadržaja

Webinar pod nazivom Korištenje vaučera za stjecanje mikrokvalifikacija održan je 29. ožujka 2022. godine u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

S obzirom na to da sve više građana treba dopuniti svoja znanja i vještine kako bi bili zapošljiviji, posebno u postpandemijskom razdoblju, mikrokvalifikacije koje se stječu u okviru kratkih iskustava učenja imaju značajan potencijal za brže uključivanje na tržište rada, kao i na trajni profesionalni razvoj. Prema tome, svrha webinara bila je upoznati akademsku zajednicu s mogućnostima i prilikama koje im donosi rastuća potražnja za mikrokvalifikacijama (micro-credentials).

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u idućem će razdoblju dodjeljivati vaučere polaznicima obrazovnih programa za stjecanje mikrokvalifikacija s naglaskom na zelene i digitalne vještine za one programe koji su usklađeni sa standardima kvalifikacija ili standardima skupova ishoda učenja. Navedene programe mogu predlagati i visoka učilišta.

Događanje su otvorile mr. sc. Sandra Bezjak, v. d. ravnatelja AZVO-a, i gđa Marina Cvitanušić Brečić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala.

O mikrokvalifikacijama govorili su dr. sc. Tihomir Žiljak, potpredsjednik Hrvatskog andragoškog društva, i izv. prof. dr. sc. Siniša Kušić s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, dok je gđa Irena Bačelić, načelnica Sektora za tržište rada Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, predstavila sustav vaučera i plan njegove primjene. Mr. sc. Emita Blagdan, pomoćnica ravnateljice AZVO-a, predstavila je ulogu koju je AZVO preuzeo unutar primjene Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Program

Prezentacije:

Vaučeri webinar 3