Skoči do sadržaja

Održana konferencija „THECUC 2023: Digitalna transformacija visokog obrazovanja: inovacije za budućnost učenja i poučavanja” u sklopu projekta e-Sveučilišta

U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNET) od 8. do 10. studenoga 2023. u Vodicama održala se konferencija „THECUC 2023: Digitalna transformacija visokog obrazovanja: inovacije za budućnost učenja i poučavanja” na kojoj su sudjelovale predstavnice Agencije. Konferencija se odvijala u sklopu projekta e-Sveučilišta, financiranog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., u kojem je Agencija za znanost i visoko obrazovanje jedan od partnera uz Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu (NSK).

Cilj konferencije bio je naglasiti sustavni pristup digitalnoj transformaciji i njen doprinos fleksibilnom i inovativnom obrazovanju, odnosno kako integriranjem organizacijskih, upravljačkih, infrastrukturnih i obrazovnih razvojnih kategorija digitalna transformacija može uskladiti nacionalne i europske politike visokog obrazovanja.

Tijekom tri dana konferencija je okupila više od 500 sudionika iz svih dijelova Hrvatske i iz inozemstva, te je organizirano 25 radionica i neformalnih razgovora (Birds of feather), preko 50 izlaganja i pozvanih predavanja te nekoliko panela.

Konferencija je uključivala teme poput sveučilišta digitalnog doba, inovacija u visokom obrazovanju, inkluzije i dobrobiti, digitalne transformacije pisanja i izdavaštva te mnoge druge.

Bogat program konferencije omogućio je brojne korisne spoznaje i uvide u trendove prisutne u digitalnoj sferi visokog obrazovanja, a članice AZVO tima sudjelovale su u sljedećim aktivnostima:

  • Što nas očekuje u novim postupcima vanjskih vrednovanja? – prezentaciju je održala izv. prof. dr. sc. Danijela Horvatek Tomić, ravnateljica AZVO-a
  • Kako ćemo vrednovati online studije? – okrugli stol u kojem su sudjelovali ravnateljica AZVO-a izv. prof. dr. sc. Danijela Horvatek Tomić, doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić (Svučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu) te prof. dr. sc. Alen Host (Ekonomski fakulet u Rijeci, član Akreditacijskog savjeta AZVO-a)
  • Predstavljanje dosadašnjeg tijeka „Istraživanja studijskih programa radi utvrđivanja zastupljenosti razvoja digitalnih kompetencija studenata“ – predstavljanje je vodio tim istraživača s Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku; AZVO je zadužen za koordinaciju ove aktivnost na projektu.

Članice AZVO tima sudjelovale su još i u okruglom stolu, fokus grupama, sastancima radnih grupa o vrednovanju digitalne zrelosti na VU-ima, Informacijskom sustavu evidencija u visokom obrazovanju (ISeVO) te razvoju i eksperimentalnoj provedbi modularnog programa obrazovanja i dr.

Više informacija o konferenciji možete pronaći na poveznici