Skoči do sadržaja

Projekt Strengthening Capacities and Mechanisms for Enhancement of Quality Assurance System in Higher Education in Bosnia and Herzegovina (SMEQA) za cilj ima unaprjeđenje sustava osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

U okviru projekta Strengthening Capacities and Mechanisms for Enhancement of Quality Assurance System in Higher Education in Bosnia and Herzegovina (SMEQA) koji se financira sredstvima ERASMUS+ Capacity Building programa Europske unije, od 2. do 4. srpnja 2024. godine organiziran je posjet partnerskih institucija Sveučilištu u Splitu.

Tom prigodom predstavnice Agencije za znanost i visoko obrazovanje održale su nekoliko izlaganja na temu zakonodavnog okvira za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju, predstavile standarde i kriterije za provedbu postupaka vanjskog vrednovanja visokih učilišta i/ili studija te iskustvo Agencije, kao i izazove u sustavu visokog obrazovanje.

Projekt SMEQA za cilj ima unaprjeđenje sustava osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini (BiH).

SMEQA projekt

Projektne aktivnosti su usmjerene na institucionalno jačanje mehanizama akreditacije, harmonizaciju procesa u BiH i sustavnu implementaciju Standarda i smjernica za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG).

Rezultati projekta trebaju osigurati detaljnu analizu trenutnog stanja u BiH, jačanje kapaciteta agencija, ministarstava i visokih učilišta razvojem, poboljšanjem i implementacijom postupaka vanjskog i unutarnjeg osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju.

Koordinator projekta je Univerzitet u Zenici, a korisnici su sedam visokih učilišta u BiH, ministarstva te dvije agencije za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju. Partneri iz Europske unije su Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište u Splitu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) i Slovenska agencija za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja (NAKVIS).