Skoči do sadržaja

Pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) Igor Drvodelić predstavio je 24. studenoga 2016. godine rezultate analize podataka o upisima na ICT i srodne studije (računarstvo, informacijsko-komunikacijske tehnologije, matematika i poslovna informatika) koja se provodi već treću godinu. Predstavljanje je održano u sklopu predstavljanja rezultata inicijative eSkills for Jobs, čiji je jedan od partnera i AZVO.

Analizirani su podaci Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a koje je središnje mjesto prijava na sva visoka učilišta u Hrvatskoj, a prikupljeni su kroz Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta.

„Kontinuirano raste interes mladih ljudi za upise na ICT studije“, istaknuo je Igor Drvodelić. Udio prijava kandidata na ICT studije od ukupnog broja prijava iznosio je 9 posto, odnosno ostvareno je 18118 prijava za upis za neki od tehničko-računarskih studija. Što se tiče škola iz kojih dolazi najviše prijava za ICT studije, još uvijek prednjače strukovne škole, dok nešto manje prijava dolazi iz gimnazija, no trend interesa i jednih i drugih je u uzlaznoj putanji.

Analiza je ukazala na pozitivne trendove i u interesu, i u broju prijava, i u broju upisanih te da općenito raste stupanj interesa mladih za ICT studije. To su pozitivni i važni rezultati i poruka za tržište rada, ali je ukazano na alarmantan podatak da značajan broj studenata odustaje od studija već na prvoj godini studija.

„Odustajanje od ICT studija je izazov koji trebaju rješavati ne samo visoka učilišta, već i svi dionici koji su uložili napore u popularizaciju tih studija među mladima“, zaključio je Igor Drvodelić.