Skoči do sadržaja

Agenciju za znanost i visoko obrazovanje posjetili su tijekom rujna 2019. godine kolege iz sustava znanosti i visokog obrazovanja iz Turske, Slovenije i Nizozemske.

AZVO je 9. rujna ugostio predstavnike Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), direktora prof. dr. Francija Demšara i Klemena Šubića. Teme su sastanka bile razmjena iskustava dobre prakse između dviju agencija, procesi razvoja kulture kvalitete u Republici Sloveniji i Republici Hrvatskoj, internacionalizacija visokog obrazovanja, akreditacija združenih i on-line studija, procedure i standardi vrednovanja te rasprava o zakonskim regulacijama u području osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju, budući da Slovenija za sada još nema zaseban zakon iz tog područja. V. d. ravnatelja AZVO-a prof. dr. sc. Jasmina Havranek istaknula je potrebu jačanja suradnje između NAKVIS-a i AZVO-a te je tom prigodom potpisan Sporazum suradnje, čiji je cilj razmjena stručnjaka između AZVO-a i NAKVIS-a u vrednovanjima i akreditacijskim postupcima u području osiguravanja kvalitete i sličnim projektima.

Istog dana, predstavnici nizozemskog Ministarstva obrazovanja, kulture i znanosti također su posjetili AZVO u sklopu studijskog posjeta Republici Hrvatskoj. Na sastanku se razgovaralo o sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, internacionalizaciji visokog obrazovanja, mobilnosti te ostalim prioritetima u tom sektoru, osobito u svjetlu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. Predstavnici AZVO-a upoznali su nizozemske kolege sa sustavom osiguravanja kvalitete u hrvatskom sustavu visokog obrazovanja te je istaknuto kako je upravo prvi petogodišnji ciklus reakreditacije 

svih visokih učilišta pokazao da su internacionalizacija i mobilnost slabe točke hrvatskog visokog obrazovanja. Upravo radi osvještavanja tog pitanja, AZVO je pokrenuo ciklus seminara o internacionalizaciji visokog obrazovanja te je proveo istraživanje među visokim učilištima kako bi se utvrdile konkretne poteškoće na koje visoka učilišta nailaze na putu internacionalizacije, o čemu je također bilo riječi.

U utorak 10. rujna 2019. godine AZVO su posjetili prof. dr. Mustafa Çufali, rektor Sveučilišta Zonguldak Bülent Ecevit iz Turske, g. Dinçer Biçer iz sveučilišnog Ureda za međunarodnu suradnju te gđa. Zeynep Gizem Hancerli, predstavnica Veleposlanstva Republike Turske u Republici Hrvatskoj. S predstavnicima Agencije susreli su se kako bi razmijenili informacije o sustavima visokog obrazovanja u Hrvatskoj i Turskoj te kako bi se upoznali s procesima osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti koje provodi AZVO. Nadalje, razgovaralo se o procesima internacionalizacije visokog obrazovanja te iskustvima dviju zemalja u pogledu izvođenja studijskih programa na engleskom jeziku, privlačenju stranih studenata, izvođenju združenih studija i drugim temama. Predstavnici Sveučilišta Zonguldak Bülent Ecevit zainteresirani su za suradnju s hrvatskim sveučilištima i privlačenju hrvatskih studenata na svoje sveučilište. U tom su smislu, u okviru svog posjeta Hrvatskoj, održali i sastanke na Sveučilištu u Zagrebu i Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

 

kolege-slovenija

kolege-turska