Skoči do sadržaja

Objavljeno nacionalno izvješće o Hrvatskoj u sklopu serije publikacija o sustavima visokog obrazovanja i znanosti na Zapadnom Balkanu.

U okviru projekta Europske integracije u visokom obrazovanju i znanosti na Zapadnom Balkanu objavljeno je izvješće Pregled hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti autora Ninoslava Šćukanca iz Instituta za razvoj obrazovanja.

Osim izvješća za Hrvatsku na internetskim stranicama projekta objavljena je i serija izvješća koja daje pregled šest sustava visokog obrazovanja i znanosti na Zapadnom Balkanu; Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija. Uslijed učestalih promjena u nacionalnim sustavima visokog obrazovanja i znanosti u Europi, važno je sustavno prikazati osnovne karakteristike hrvatskog sustava kako bismo ga mogli uspoređivati te sagledati njegove prednosti i nedostatke. Izvješća su dostupna na internetskim stranicama http://www.herdata.org/activities/country-reports/68.

Izvješće Pregled hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti daje pregled osnovnih karakteristika hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti, njegovih institucija, zaposlenika i studenata te politika kao što su financiranje, osiguravanje kvalitete i mobilnost. Izvješće završava prikazom upravljačkih struktura, razina odgovornosti za kreiranje politika te pregledom osnovnih promjena i izazova u visokom obrazovanju i znanosti u Hrvatskoj.

Izvješće za Hrvatsku je dostupno na engleskom jeziku i objavljeno je u sklopu projekta Europske integracije u visokom obrazovanju i znanosti na Zapadnom Balkanu (www.herdata.org) koji je potpomognut kroz program Norglobal norveškog Vijeća za znanost. Cilj je projekta upotpuniti postojeća znanja o sustavima visokog obrazovanja I znanosti u regiji, stvoriti bazu za komparativnu analizu kao i potaknuti diskusiju i kritičko sagledavanje ključnih procesa u visokom obrazovanju i znanosti. Partneri na projektu su Sveučilište u Oslu, Nordijski institut za studije u području inovacije, istraživanja i obrazovanja (NIFU), Sveučilište u Zagrebu, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Centar za obrazovne politike (Srbija).