Skoči do sadržaja

*Podaci iz World University Rankings o najboljim sveučilištima po omjeru broja studenata i nastavnika

Manji omjer studenata i nastavnika može pomoći studentima da ostvare prisniji odnos s predavačima, brže dobiju ispravak seminarskih radova i omogućuje sudjelovanje u interaktivnim seminarima i raspravama.

Times Higher Education kreirao je ovu tablicu iz koje je evidentno koja sveučilišta imaju najbolji omjer studenata i nastavnika na svijetu kako bi se studentima omogućile informacije o najbolje rangiranim sveučilištima u vezi s ovom vrstom okruženja za učenje.

Lista je kreirana uz pomoć podataka iz posljednjeg THE World University Rankings. Kao dio rang-liste, THE prikuplja informacije o broju nastavnika i broju studenata na svakom sveučilištu, iz čega se može izračunati omjer studenata i nastavnika. Čitava metodologija WUR dostupna je ovdje. U tablici u nastavku naveden je broj studenata po članu osoblja svakog sveučilišta.

Prvih pet sveučilišta na rang listi su specijalističke ustanove, od kojih su četiri ustanove posvećene zdravstvenoj naobrazbi. Budući da se na tim ustanovama kombiniraju praktično iskustvo i teorijsko učenje, moguće je da one trebaju veći broj nastavnika koje iziskuje takav način rada.

Također, mnoga specijalistička sveučilišta imaju manja studentska tijela te veći broj nastavnika i ostalih zaposlenika. Međutim, to nije uvijek slučaj, budući da neka sveučilišta na popisu kao što su Johns Hopkins University i Duke University imaju velik broj studenata (oko 15 000 svako sveučilište).

Na vrhu liste su Sjedinjene Američke Države koje su zastupljene s 32 sveučilišta. Na drugom mjestu je Japan s 26 sveučilišta, a zatim slijede Rusija, Francuska, Indija i Kina. Zanimljivo je što na listi nisu zastupljena sveučilišta iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Preuzeto s: Times Higher Education