Skoči do sadržaja

Korupcija je sveprisutna u visokom obrazovanju na svjetskoj razini, zaključak je novog izvješća kojeg je objavilo Vijeće za akreditaciju u visokom obrazovanju (CHEA) i Međunarodna skupina za kvalitetu (CIQG) CHEA, a prenosi  University World News.
Odnosi se to na neetične, neprimjerene, a ponekad i nezakonite prakse, koje se  razlikuju od zemlje do zemlje, jednako kao i njihova učestalost. Izvješće pod nazivom „Policies and Actions of Accreditation and Quality Assurance Bodies to Counter Corruption in Higher Education“ utvrdilo je da, iako akreditacijska tijela općenito barataju nizom sankcija koje mogu primijeniti na institucije kako bi ih uvjerili da se pozabave bilo kakvom evidentnom korupcijom i zloupotrebom, “većina metoda usvojenih za procjenu institucija vjerojatno neće otkriti dokaze o korupciji”. Studija stoga poziva akreditacijska tijela da preispitaju svoje standarde kako bi se što učinkovitije pozabavili korupcijom i zloupotrebama te izričito izrazili svoju predanost smanjenju korupcije.
Studiju potpisuju Irene Glendinning, Stella-Maris Orim i Andrew King sa Sveučilišta Coventry u Velikoj Britaniji i njezin je cilj prvenstveno informirati akreditacijska tijela o trenutnoj situaciji na globalnoj razini, o utjecajima i povećanjima učinkovitosti politika koje utječu na različite oblike korupcije, preporučiti dobre prakse i predložiti indikatore ranog prepoznavanja, čiji će cilj biti signalizirati kompromitiranje standarda za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju i istraživanju.

Studija se bavi korupcijom u regulaciji sustava visokog obrazovanja, nastavničkoj ulozi, upisu i zapošljavanju studenata, ocjenjivanju studenata, diplomama i kvalifikacijama te istraživanjima i publikacijama. Međutim, tematska analiza kvalitativnih podataka identificirala je još tri kategorije: korupcija u upravljanju visokoškolskim institucijama, umrežavanje i suradnja između akreditacijskih tijela i drugih tijela za rješavanje problema korupcije te  razmatranja o različitim percepcijama integriteta, kvalitete i standarda.

Tekst u cijelosti pročitajte ovdje.

(Izvor: University World News)